Staande ovatie voor L’Amour des Moules

Leon Praet, Wim Schot en Jaap Schot manifesteren zich in 'L'Amour des Moules als de mosselcommissie die jaarlijk bepaalt wie de mosselprinses in Zierikzee wordt. Na afloop van de film staat het drietal gereed met mes om rauwe mosselen voor de gasten te openen.

De opening van het themaprogramma Film & Food bij Film by the Sea met de première van ‘L’Amour des Moules’ van regisseur Willemiek Kluijfhout en producent Reinette van de Stadt werd een sprankelend festijn zaterdagavond. Deze documentaire over alle facetten van de mossel kreeg aan het einde van de vertoning een staande ovatie van de zaal.

Wie geen mosselen lust, zal ze zeker ook na het zien van ‘L’Amour des Moules’ niet gaan eten, maar zal wel beseffen dat de mosselcultuur de kern van het hart van Zeeland raakt. De maakster Willemiek Kluijfhout belicht op sensuele wijze het ontstaan van dit specifieke schelpdiertje dat onlosmakelijk verbonden is met Zeeland. De Belgische taxichauffeur in de film verwoordt het treffend: ,,Ze proberen het wel hoor hier in België, maar het is jammer voor die mensen, die mosselen zullen toch nooit zo goed gaan smaken als de Zeeuwse mosselen.”

De mosselvangst, het aanbod op de veiling in Yerseke, de spanning over de opbrengst, de tevredenheid op de snuit bij Henk Jumelet van de Bru 39 en bij Jaap Schot van de ZZ 10, de verbittering over een leeg gevangen mosselbank nu er lange tijd niet op zaadval mocht worden gevist. Het zijn slechts enkele aspecten die in deze rijke documentaire aan de orde komen. Wat ‘L’Amour des Moules’ uniek maakt is de verfilming van de levenscyclus van de mossel. Het paaien van de mannetjes- en de vrouwtjesmossel, zonder fysieke seks maar – 0m het plat te zeggen – wel bloedgeil.

Natuurlijk krijgt ook de consumptie van de mossel ruime aandacht. Ook dat gebeurt weer op verrassende wijze: chefkok Sergio Herman van driesterrenrestaurant  Oud Sluis vertelt – bezig met bereiding van een rijk versierd mosselgerecht – over zijn ervaringen in het restaurant van zijn ouders en over hoe hij daar zijn eigen - zeer succesvolle –  pad  daarin heeft ontwikkeld.

De zaal vol betrokkenen, genodigden, Zeeuwen en gasten die de Zeeuwse cultuur begrijpen, genoten van de beelden, de verhalen én van de mooie muziek (van Tuur Florizoone) en de zang (van Renée Sys) in ‘L’Amour des Moules’. Na afloop was er euforie: Willemiek Kluijfhout had een van haar dromen waargemaakt. ,,De film is een afspiegeling geworden van de wetenschapper en kunstenares die zijzelf is”, aldus de producent.  De maakster zelf benadrukte dat dit haar zonder producent Reinette van de Stadt nooit zou zijn  gelukt. Verder waren er dankwoorden voor de crew, de spelers, de financiers en voor Omroep Zeeland.

De film  doet mee in de PZC-competitie, waarin 14 Zeeuwse films in het Zeeuwse luik meedingen om de prijs van 1.500 euro.

Dit bericht is geplaatst in Geen categorie. Bookmark de permalink.

2 Reacties op Staande ovatie voor L’Amour des Moules

  1. Edö de Röö zegt:

    Waar gaat deze documentaire vertoond worden?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>